Niestety zdjęcia nie posiadam - żeberka były w konsumpcji na gościnnym obiedzie - nie wypadało zatem biegać z aparatem wokół stołu.....
Ale chyba jak wyglądają żeberka w sosie - ? - nie trzeba opisywać? :-)
Składniki:
- 1 kg chudych żeberek
- 2 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1 strąk papryczki chilli
- 2 szklanki soku jabłkowego lub cydru
- 3 łyżeczki kminu rzymskiego
- pieprz biały
- słodka papryka w proszku
- sok z cytryny
- sól
1. Z podanych przypraw robimy pastę.
2. Pastą nacieramy żeberka i odstawiamy na około 12h
3. Podsmażamy cebulę i żeberka, następnie zalewamy sokiem lub cydrem, solimy i dusimy około 1,5 godziny
4. Pod konie możemy dodać pomidory w kawałkach
Zajadamy z rozkoszą w towarzystwie kasz, ryżów lub ziemniaków - co to woli.....
I z dobrą surówką - dla zdrowotności.
Żeberka zawsze pyszne :) Uwielbiamy!
OdpowiedzUsuń