wtorek, 15 marca 2016

Żeberka orientalne

Przepis pochodzi z tego samego źródła co gęsina na Marcina, a zatem, jeśli ktoś padł z zachwytu po gąsce będzie z pewnością bardziej niż ukontentowany pikantnymi, soczystymi żeberkami, które dosłownie rozpływają się w ustach. 
Niestety zdjęcia nie posiadam - żeberka były w konsumpcji na gościnnym obiedzie - nie wypadało zatem biegać z aparatem wokół stołu.....
Ale chyba jak wyglądają żeberka w sosie - ? - nie trzeba opisywać? :-)

Składniki:

  • 1 kg chudych żeberek
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 strąk papryczki chilli
  • 2 szklanki soku jabłkowego lub cydru
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • pieprz biały
  • słodka papryka w proszku
  • sok z cytryny
  • sól


1. Z podanych przypraw robimy pastę.
2. Pastą nacieramy żeberka i odstawiamy na około 12h
3.  Podsmażamy cebulę i żeberka, następnie zalewamy sokiem lub cydrem, solimy i dusimy około 1,5 godziny
4. Pod konie możemy dodać pomidory w kawałkach

Zajadamy z rozkoszą w towarzystwie kasz, ryżów lub ziemniaków - co to woli.....
I z dobrą surówką - dla zdrowotności.

1 komentarz: