15 minut przygotowań, 40 minut gotowania i już ....
Składniki:
- 3 średniej wielkości kawałki łososia
- 6 ziemniaków
- 2 limonki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- suszony majeranek
- sól
Rybę dobrze nacieramy solą i "marynujemy" w soku z jednej limonki z dodatkiem startej skórki z tejże limonki, czyli najpierw ścieramy skórkę potem wyciskamy :-) Rybę marynujemy z jednej i srugiej strony sprawiedliwie - po tyle samo czasu.
Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, polewamy olejem, posypujemy majerankiem i wsypujemy do naczynia żarodopornego. Do ziemniaków dodajemy drugą limonkę pokrojoną w ćwiartki. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w 200 stopniach, aż będą prawie miękkie. Wtedy na górę ziemniaków kładziemy kawałki ryby i pieczemy ją około 7-10 minut z jednej strony, przekładamy na drugą i pieczemy kolejne 7-10 minut i danie gotowe.
I ryba i ziemniaki mają limonkowy aromat a dzięki temu całe danie ma lekki świeży smak.
Ja sobie oczywiście dorzuciłam ogórki kiszone - czasu na surówkę już nie starczyło ....
Rada: jeśli ktoś nie lubi ziemniaków, rybę można grillować na patelni, startą limonkę dodać do masła którym posmarujemy gotową rybę, a samą rybę podać z surówką.
Uwielbiam łososia;).
OdpowiedzUsuńJa też, a lubię też limonki więc to mi podwójnie smakuje :-))))
Usuń