- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- pół kostki drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- szczypta cukru.
- według uznania czyli to na co akurat mamy ochotę
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Drożdze rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i odstawiamy, żeby zrobił się nam zaczyn. W tym czasie można się zająć przygotowywaniem składników albo czymkolwiek :-)
Kiedy już zaczyn wyraźnie będzie pracujący robimy ciasto, czyli mąkę + olej + zaczyn zamieniamy w kulkę ciasta. W misce przykrytej ściereczką odstawiamy na jakieś 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Dużą blachę "piekarnikową" smarujemy olejem.
Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniatamy, żeby "odgazować", rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Ciasto smarujemy swoim ulubionym sosem pomidorowym, z braku mże być passata pomidorowa popieprzona i posolona z dodatkiem oregano.
Ja dół smaruję adrzykami (przepis tutaj), które są pikantne, paprykowo-czosnkowo-pomidorowe.
Na górę wrzucamy to, na co akurat mamy ochotę.
U mnie to są pieczarki (lekko podsmażone, żeby uciekł z nich nadmiar wody), salami, papryczka chili, ser mozarella tarta w woreczku, mała puszka kukurydzy, mała pocięta cebula, oliwki. Wszystko posypuję również oregano.
Pizzę pieczemy 20 minut na środkowym poziomie piekarnika - bez termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz