środa, 17 lipca 2013

Ciasto z rabarbarem i bezą

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:


- 15 dag miękkiego masła,
- 15 dag cukru kryształu,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 5 jajek,
- 15 dag mąki pszennej,
- 10 dag mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na obłożenie:
- 50 dag rabarbaru,
- 20 dag cukru,
- 5 dag posiekanych migdałów,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
oraz tłuszcz i tarta bułka do formy


Przygotowanie:

1. Masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kolejno 3 żółtka i 2 całe jajka. Wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i dobrze zmiksować. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką formy. Wierzch wyrównać.
2. Rabarbar umyć, przyciąć końce, oczyścić z włókien, pokroić na kawałki 3 - 4 cm długości. Ułożyć na wierzchu ciasta lekko wciskając go do środka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut. 3. Białka (z trzech jajek) ubić na pianę. Następnie dosypać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka i sztywna. Dodać migdały i wiórki kokosowe. Wyłożyć pianę na podpieczone ciasto. Piec jeszcze 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz