niedziela, 4 maja 2014

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

W poszukiwaniu inspiracji na majówkowe grillowanie przeczesałam sporo gazet (bardzo obfitych tego roku w informacje na temat tego jak grillować, jak zdrowo grillować etc.), ale strzałem "w 10" jak zwykle okazała się biedronkowa "Kropka".
No to trochę pogotowałam z "Kropką" pod pachą i wyszło ...hmmm....pysznie :-)
W tym przepisie oryginalnie jest pesto, myślę sobie jednak, że różne ciekawe sosy, w różnych smakach mogą być ciekawym dodatkiem.
Paluchy są świetne do sałatek, do piwa, jako mała przekąska czy dodatek do zup.


Składniki:


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka łyżek pesto klasycznego
  • Gruba sól
  • Pieprz
  • 1 jajko
1. Ciasto smarujemy pesto. Kroimy na kilkanaście pasków około 3 cm (wzdłuż krótszego boku)
2. Zwijamy takie paski w świderki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
3. Świderki smarujemy jajkiem, posypujemy solą i pieprzem
4. Pieczemy około 15 minut w temperaturze około 220 stopni.

Wydawało mi się że mocno zrumieniłam swoje paluchu, ale były pyszne.



1 komentarz:

  1. Coś wspaniałego!!!!! Rewelacyjna przekąska. Dziękuję bardzo :))))))

    OdpowiedzUsuń