No to trochę pogotowałam z "Kropką" pod pachą i wyszło ...hmmm....pysznie :-)
W tym przepisie oryginalnie jest pesto, myślę sobie jednak, że różne ciekawe sosy, w różnych smakach mogą być ciekawym dodatkiem.
Paluchy są świetne do sałatek, do piwa, jako mała przekąska czy dodatek do zup.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka łyżek pesto klasycznego
- Gruba sól
- Pieprz
- 1 jajko
1. Ciasto smarujemy pesto. Kroimy na kilkanaście pasków około 3 cm (wzdłuż krótszego boku)
2. Zwijamy takie paski w świderki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
3. Świderki smarujemy jajkiem, posypujemy solą i pieprzem
4. Pieczemy około 15 minut w temperaturze około 220 stopni.
Wydawało mi się że mocno zrumieniłam swoje paluchu, ale były pyszne.
Coś wspaniałego!!!!! Rewelacyjna przekąska. Dziękuję bardzo :))))))
OdpowiedzUsuń