niedziela, 29 września 2013

Frittata z parówkami zapiekana w piekarniku

Kolejna odsłona frittaty - czyli takiego dania śniadaniowego, które ma nieskońćzoną liczbę wersji / możliwości  przygotowania.
Mąż chciał na śniadanie parówki a ja jajka - no to proszę - można znaleźć kompromis, a przygotowanie - to naprawdę mgnienie oka.


Składniki:
  • 6 jajek
  • 2 parówki
  • 1 mała cebulka
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 garść startej mozarelli
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy i zioła (ja miałam trochę świeżej natki - też wrzuciłam, jest jesień witamina C jest ważna :-)
  • odrobina oleju do podsmażenia parówek i posmarowania naczyń żaroodpornych

1/ Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

2/ W czasie kiedy temperatura powoli sobie rośnie, kroimy parówki i cebulę w cienkie plasterki, a następnie podsmażamy na oleju.

Zostawiamy do przestygnięcia.

3/ Jajka rozbijamy i roztrzepujemy dość dokładnie, dodajemy do jajek pokrojoną drobno paprykę i mozarellę, przyprawiamy.


4/ Na końcu dodajemy parówki z cebulą.


5/ Wszystko przelewamy do mieseczek posmarowanych olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.




Wyciągamy, stawiamy na deseczki, zajadamy gorące - ostrożnie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz