piątek, 11 października 2013

Smalec z jabłkiem i majerankiem

Dąb na parkingu denerwuje kierowców i bombarduje samochody żółędziami, a że stary jest i olbrzymi stać na szczęście będzie, choć wielu złorzeczy kiedy słyszy po każdym powiewie wiatru dźwięczne i metaliczne "puk" "puk"  
Rzeczony dąb stroi się powoli w modne w tym sezonie żółcie (elegant!), w powietrzu czuć coś nieokreślonego - ale zawsze kiedy to czuję - nawet z zamkniętymi oczami powiem: JESIEŃ
Dziś akurat z pogodą za oknem bliżej mi było do wakacyjnego odpoczynku niż jesiennej pracy, no ale.... 
Kiedy temperatura spada, w górę idzie kaloryczność posiłków - tak chyba jest od czasów jaskiniowych i w związku z tym wraz ze zmianą pór roku zmienia się też gust czy też wybór kulinarny.

Jesienią jest również sezon na jabłka i żeby ktoś nie rzucił, ze niezdrowo - voila -  smalczyk z jabłkiem i majerankiem! Czyli Smalczyk z owocem i ziołami! Zdrowiej wygląda? A jak!

Klasyka na stół!

Składniki:
  • 40 dag słoniny
  • 3/4 dużego jabłka
  • 1 nieduża cebula
  • mała garstka majeranku
  • szczypta smoli
  • Świeżo zmielony pieprz
Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i wystapiamy w garnku.
Najłatwiej się ją kroimy bardzo ostrym nożem i bardzo schłodzoną.
W czasioe kiedy smalczyk sobie "pyrka" równie drobno kroimy cebulkę, którą dodajemy, keidy słoninka jest już prawie gotowa, ale nie całkowicie złota. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy 3/4 jabłka obranego i ztartego na dużych oczkach.
Ostatnią rzeczą jest dodanie aromatycznego majeranku. Ja napisałam, że garstkę, bo ja majeranek uwielbiam, a poza tym jego smak pięknie później komponuje i nie dominuje całego dnia.
Po dodaniu majeranku mieszamy kilka razy i po minucie smalczyk gotowy. Wlewamy go do naczynia, w którym będziemy serwować i chłodzimy.






2 komentarze:

  1. Jedliiśmy kiedyś kupny. Wiadomo, że daleko mu do domowego, bardzo daleko. Ale posmakował Nam. WIęc w opcji domowy - musi być wyborny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, pyszniutki :-) polecam robienie bo bardzo szybkie :-)
      Jak dodatek "na stół" dla gości super - i zawsze ma wielu amatorów!

      Usuń