A że w zapasach miałam jeszcze marchewki ekologiczne mojej teściowej - postanowiłam zatem uczcić uprawy ekologiczne, kilkoma miseczkami pomarańczowego ( z koloru i zapachu :-) - kremu.
Składniki:
- bulion Warzywny (około 1 litra)
- 8 marchewek - moje nieduże bo ekologiczne :-)
- 1 pomarańcza - wyciśnięta - więc w postaci pół szklanki soku
- 3/4 łyżki startego imbiru
- 2 cebule - też nieduże, bo też ekologiczne
- 1 łyżka masła, 4 łyżki oleju
1/ Cebulę kroimy w półpiórka, imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, wszystko podsmażamy w garnku na grubym dnie przez kilka minut.
2/ Marchewki szorujemy, kroimy w słupki i dorzucamy do garnka. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut (na maleńkim ogniu pod przykryciem).
3/ Wyłączamy, studzimy następnie traktujemy blenderem na gładki krem.
4/ Wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, jeśli ktoś ma życzenie może dorzucić szczyptę cynamonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz