Miałam sporo pracy, więc tarta z jej kruchym, czasochłonnym jednak (z chłodzeniem) ciastem nie wchodziła w grę.
Kisz (lub jeśli ktoś woli francuskie zawijasy: Quiche) jest szybszy, z racji prostoty ciasta.
Do oryginalnego przepisu wstawiłam małą modyfikację - mianowicie nie smażę szynki z warzywami. Szynka trafiła na ciasto "surowa".
A zatem:
- 200 g mąki
- 600 ml oleju + 1 łyżka do smażenia
- kilka łyżek zimnej wody
- 4 jajka + żółtko
- 165 g śmietany (18%)
- 2 pory (ok. 0,5 kg)
- 1 czerwona papryka
- 20 dag szynki
- sól, pieprz
1/ z mąki, oleju, żółtka, wody i 1/2 łyżeczki soli zagniatamy ciasto. To ciasto jest dość ciężkie do rozwałkowania więc wyklejamy nim formę do tarty (delikatnie przeciągniętą olejem).
2/ Ciasto podpiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
2/ W ym czasie pory kroimy na niezbyt grube "plasterki", paprykę w paski, wszystko przesmazamy na oleju przez kilka minut. W trakcie smażenia nieco przyprawiamy warzywa.
3/ Ostudzone warzywa oraz pokrojoną w paski szynkę wykładamy na ciasto.
4/ Dobrze rozkłócamy jajka, dodajemy śmietanę, przyprawiamy, masę śmiatanowo-jajeczną wylewamy na wrzywa. Formę wstawiamy spowrotem do piekarnika i pieczemy jak poprzednio w 180 stopniach, ale przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz