środa, 16 października 2013

Drożdżowe ślimaki z makiem

Jak się już rozkręciłam z tym ciastem drożdżowym to nie skończę aż mi przejdzie :-)

Jeszcze nie przeszło, jeszcze były drożdże  - to upiekłam.
Po południu z sąsiadką przeprowadziłyśmy degustację "na ciepło" popijając herbatą z sokiem malinowo-jeżynowym.....
No cóż mogę powiedzieć ...- wyszło bosko!


Składniki:
  • 350 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 90 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • masa makowa w puszce 


1/ Zaczyn: drożdże 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki letniego mleka mieszamy dokłądnie i odstawiamy na jakieś 20 minut
2/ Mleko podgrzewamy z resztą cukru - ma być ciepłe a nie gorące
3/ Mąkę łączymy z solą, jajkiem, żółtkiem, mięciutkim masłem oraz mlekiem. Mleko wlewamy powoli, tak, żeby ciasto nie było za rzadkie (całego mleka nie trzeba wlać). Ciasto oprószamy mąką i odstawiamy na 45-60 minut.
4/ Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na 2 prostokąty. Każdy smarujemy makiem. Na dłuższym boku zostawiamy 1 cm bez maku i przy końcu zwijania, smarujemy ten 1 cm wodą po to, żeby rolada się dobrze skleiła.
5/ obydwa rulony kroiny na około 2 cm kawałki i kłądziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Zostawiamy jeszcze na około 15 minut. Pamiętamy, żeby zostawić odstępy między kawałkami, ponieważ oczywiście w czasie pieczenia jeszcze zwiększą swoje wymiary.
6/ Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni - mają się zrobić złote :-)


Po wystudzeniu dekorujemy lukrem.


Mama mówiła, że ciepłe ciasta są niezdrowe - może i tak, ale co z tego kiedy pyszne?


2 komentarze:

  1. Czasem jak szykuje się więcej gości, robię takie ślimaki w wersji mini. Są bardziej podzielne. :)

    OdpowiedzUsuń