No i była!
Przepis pochodzi z książki Maxine Clark i wszystko-mówiącym tytule: "Kuchnia włoska"
Składniki (na 6 porcji) :
GOTOWANIE SOCZEWICY:
- 200 g zielonej soczewicy
- 1 mała przepołowiona cebula
- 1 marchew - przepołowiona
- 2 ząbki zgniecionego czosnku
- 1 łodyga selera naciowego - przepołowiona
- 1 liść laurowy
SAŁATKA
- 100n g pancetty pokrojonej w paski (włoski boczek, z braku - polski)
- 450 dag grzybów leśnych lub pieczarek
- 300 g rukoli
- 6 dymek (białe i zielone części)
- 6 niedużych pomidorków, (w przepisie jest 12, ale jak mniemam odnosi się to do tych mniejszych)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
SOS
- 150 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu z czerwonego wina (balsamico)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
1/ Soczewicę gotujemy ze wszystkimi wymienionymi elementami około 45 - do miękkości, ale tak aby się nie rozgotowała na papkę. Dokładnie odcedzamy i odkładamy do półmiska.
2/ Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim boczek - na chrupiąco. Boczek osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku a potem wyhkłądamy na soczewicę.
3/ Następnie na patelni lądują grzyby - rzecz jasna wyczyszczone i pokrojone na kawałki średniej wielkości. Po kilku minutach, kiedy się nieco zezłocą - dorzucamy do sałatki.
4/ Do ugotowanych i usmażonych składników dorzucamy pomidory, dymkę i rukolę. Wszystko delikatnie mieszamy.
5/ Przygotowujemy sos: na patlnię wrzucamy posiekany czosnek, kiedy się zrumieni dodajemy ocet i szybko zeskrobujemy wszystko to co "przywrze do patlni", dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści a na końcu wlewamy 150 ml oliwy i dusimy powoli ale tak, żeby się nie zagotowało. Sos doprawiamy solą i pieprzem i polewamy nim sałatkę.
Sałatkę podajemy od razu, ciepłą, inaczej wszystko rozmięknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz