piątek, 25 października 2013

Sałatka z zielonej soczewicy z grzybami leśnymi i rukolą /insalata di lenticchie, porcini, pomodori e rucola/

Ostatnie zdobycze runa leśnego przeznaczyłam na ciekawą sałątkę z zielonej soczewicy. Najpierw wydała mi się bardzo zdrowa i lekka, a kiedy dokładnie wczytałam się w przepis okazało się że może i nie będzie najlżejsza ale na pewno będzie pyszna.
No i była!
 Przepis pochodzi z książki Maxine Clark i wszystko-mówiącym tytule: "Kuchnia włoska" 

Składniki (na 6 porcji) :


GOTOWANIE SOCZEWICY:



  • 200 g zielonej soczewicy
  • 1 mała przepołowiona cebula
  • 1 marchew - przepołowiona
  • 2 ząbki zgniecionego czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego - przepołowiona
  • 1 liść laurowy


SAŁATKA



  • 100n g pancetty pokrojonej w paski (włoski boczek, z braku - polski)
  • 450 dag grzybów leśnych lub pieczarek
  • 300 g rukoli
  • 6 dymek (białe i zielone części)
  • 6 niedużych pomidorków, (w  przepisie jest 12, ale jak mniemam odnosi się to do tych mniejszych)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

SOS



  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina (balsamico)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku

1/ Soczewicę gotujemy ze wszystkimi wymienionymi elementami około 45 - do miękkości, ale tak aby się nie rozgotowała na papkę. Dokładnie odcedzamy i odkładamy do półmiska.

2/ Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim boczek - na chrupiąco. Boczek osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku a potem wyhkłądamy na soczewicę.

3/ Następnie na patelni lądują grzyby - rzecz jasna wyczyszczone i pokrojone na kawałki średniej wielkości. Po kilku minutach, kiedy się nieco zezłocą - dorzucamy do sałatki. 

4/ Do ugotowanych i usmażonych składników dorzucamy pomidory, dymkę i rukolę. Wszystko delikatnie mieszamy.

5/ Przygotowujemy sos: na patlnię wrzucamy posiekany czosnek, kiedy się zrumieni dodajemy ocet i szybko zeskrobujemy wszystko to co "przywrze do patlni", dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści a na końcu wlewamy 150 ml oliwy i dusimy powoli ale tak, żeby się nie zagotowało. Sos doprawiamy solą i pieprzem i  polewamy nim sałatkę.

Sałatkę podajemy od razu, ciepłą, inaczej wszystko rozmięknie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz