Idealnie jeśli chodzi o crumble'ową premierę .....
Przepis wersję korzenną znalazłam u Anny na blogu "Aronia - wiem co jem"- dziękuję!
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej
- 75g masła
- 75g cukru
- 1/2łyżeczki przyprawy do piernika
Spód:
- 500g mrożonych lub świeżych śliwek węgierek
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
1/ Śliwki kroimy na ćwiartki.
2/ Mieszamy mąkę z cukrem i przyprawą do piernika. Dodajemy zimne masło i robimy kruszonkę.
3/ Rozgrzewamy na patelni masło, wsypujemy śliwki i smażymy przez około 15 minut, aż woda odparuje. Oprószamy cukrem i cynamonem. Smażymy jeszcze 2 minuty.
4/ Rozkładamy do ceramicznych foremek wysmarowanych masłem. Posypujrmy korzenną kruszonką.
5/ Zapiekamy 25 minut w temp. 180°C.
Szybki, smaczny deser :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że deser smakował:) Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów:)
OdpowiedzUsuń