poniedziałek, 14 października 2013

Tarta z ciasta francuskiego z kaszanką i jabłkami

Tak nietypowo, ale lubię kaszankę .... Nie że tam kocham od razu czy coś, że muszę raz w tygodniu, albo dwa... ale jak już ląduje na talerzu - to lubię ....
Wersja tradycyjna, czyli podsmażana z cebulą jest arcypyszna, ale niestety cieżko strawna....
Ucieszyłam się zatem, kiedy znalazłam przepis na nieco lżejszą propozycję.
W sumie myślę sobie,że jest to dość tanie danie, a zaskakujące - można więc zadziwić tych, których akurat gościmy na obiedzie :-)

Składniki:



  • 2 rulony ciasta francuskiego
  • 3 kawałki kaszanki (ok. 35-40 dag)
  • 2 spore jabłka lub 3 małe
  • 40 dag ziemniaków
  • masło klarowane (1-2 łyżki )
  • majeranek
  • pieprz, sól
  • jajko



1. Ziemniaki obieramy i gotujemy (mają być trochę twardawe - będą się jeszcze piec. Studzimy. Kroimy w plastry.
2. Jabłka obieramy i kroimy, podmsażamy na maśle a na końcu oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Studzimy


W tym czasie podgrzewamy piekarnik do 210 stopni.



3. Kaszankę rozdrabniamy (lub kroimy w cieniutkie plastry).
4. Formę do tarty smarujemy oliwą (bardzo niewiele oliwy rozcieramy papierowym ręcznikiem), wyklejamy ciastem francuskim
5. Na cieście układamy ziemniaki, następnie kaszankę a  na końcu jabłka
6. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta i oba ciasta sklejamy razem. Ewentualne dziury czy braki zaklejamy odciętymi skrawkami 
7. Do środka wkładamy "kominek" zrobiony z folii aluminiowej, który będzie odprowadzał parę i zapiekanka nie wybuchnie i nie rozerwie ciasta
8. Górę smarujemy rozkłóconym jajkiem
9. Pieczemy 40 minut 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz