Wersja tradycyjna, czyli podsmażana z cebulą jest arcypyszna, ale niestety cieżko strawna....
Ucieszyłam się zatem, kiedy znalazłam przepis na nieco lżejszą propozycję.
W sumie myślę sobie,że jest to dość tanie danie, a zaskakujące - można więc zadziwić tych, których akurat gościmy na obiedzie :-)
Składniki:
- 2 rulony ciasta francuskiego
- 3 kawałki kaszanki (ok. 35-40 dag)
- 2 spore jabłka lub 3 małe
- 40 dag ziemniaków
- masło klarowane (1-2 łyżki )
- majeranek
- pieprz, sól
- jajko
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy (mają być trochę twardawe - będą się jeszcze piec. Studzimy. Kroimy w plastry.
2. Jabłka obieramy i kroimy, podmsażamy na maśle a na końcu oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Studzimy
W tym czasie podgrzewamy piekarnik do 210 stopni.
3. Kaszankę rozdrabniamy (lub kroimy w cieniutkie plastry).
4. Formę do tarty smarujemy oliwą (bardzo niewiele oliwy rozcieramy papierowym ręcznikiem), wyklejamy ciastem francuskim
5. Na cieście układamy ziemniaki, następnie kaszankę a na końcu jabłka
6. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta i oba ciasta sklejamy razem. Ewentualne dziury czy braki zaklejamy odciętymi skrawkami
7. Do środka wkładamy "kominek" zrobiony z folii aluminiowej, który będzie odprowadzał parę i zapiekanka nie wybuchnie i nie rozerwie ciasta
8. Górę smarujemy rozkłóconym jajkiem
9. Pieczemy 40 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz