Na chleby z zakwasem też przyjdzie pora.....
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10 g świeżych drożdży
- 400 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- mleko do posmarowania chleba, ziarnka słonecznika do posypania.
2/ Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia w cieplym miejscu pod ściereczką
3/ Podgrzewamy piekarnik do 200 stopni
4/ Niedużą "keksówkę" smarujemy olejem. Ja dodatkowo wysypałam foremkę płatkami owsianymi.
5/ Do formy przekładamy ciasto i pozostawiamy jeszcze na chwilę w cieple. Nacinamy je kilka razy nożykiem, smarujemy mlekiem i obsypujemy słonecznikiem.
6/ Pieczemy 45 minut.
Super prosty przepis, bardzo mi się spodobał, jutro probuje i napisze jaki był tego efekt :)
OdpowiedzUsuń