Mój mąż lubi gotować, pod warunkiem, że mówimy o krwistym kawałku mięsa, własnoręcznie złowionej rybie czy kilku popisowych danich śniadaniowych jak jajecznica z kurkami :-)
Dziś wziął na siebie obiad i efekt zaskoczył mnie baaaaardzo pozytywnie.
Było pyszne!
Było pyszne i śliczne!
Składniki:
- 50 dag polędwicy wołowej ( w filetach)
- 50 ml oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki (mogą być w różnych kolorach, u nas pomarańczowa)
- 2 czerwone cebule
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 marchweki
- 2 pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
1/ Zanim zaczniemy przygotowywać mięso gotujemy marchwkę i pietruszkę, aż będzie prawie miękkie ale nie rozgotwane
2/ Na patelni podgrzewamy oliwę, pdosmażamy czosnek, a następnie obsmażamy mięso z każdej strony (około 4 minuty) aż będzie brązowe
3/ Wykładamy kawałki mięsa na blachę i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 10 minut.
4/ W czasie kiedy mięso się piecze, kroimy paprykę i cebulę w paski, podsmażamy na oliwie. Marchewkę i pietruszkę przekrawamy wzdłuż i również obsmażamy, dodajemy trochę rozmarynu.
5/ Wykładamy warzywa na talerze, dokładamy mieso wyciągnięte z piekarnika i dekorujemy je rozmarynem.
Można podać z upieczonym kartofelkiem.
Mniam mniam
OdpowiedzUsuńWidać, że facet wie co dobre...
OdpowiedzUsuń:-))))
OdpowiedzUsuń