Zacznę może od przepisu na: .....
Ja wyłożyłam blachę piekarnika papierem, rozłożyłam kawałki dynii i szczelnie przykryłam folią aluminiową - również znakomicie się udało.
Po upieczeniu dynię studzimy, obieramy ze skóry, miksujemy - i voila - pure gotowe.
Pure dyniowe do ciasta należy nieco odparować, podgrzewając rzecz jasna w garnuszku na niedużym ogniu.
W innym wypadku ciasto będzie zbyt mokre.
- 1,5 szklanki dyniowego pure
- 1 szklanka letniego mleka
- 60 g roztopionego i wystudzonego masła
- świeżo starta skórka z dwóch wyszorowanych i wyparzonych pomarańczy
- 5 szklanek mąki pszennej
- 14 g suchych drożdży lub 30 g świeżych
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- Cukier puder do oprószenia
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 125 g masła
2/ Mleko mieszamy z pure dyniowym, skórką pomarańczy, masłem i zaczynem.
3/ Mąkę mieszamy z cukrem, solą, cynamonem (jeśli używamy suchych drożdży to tu je dajemy, pomijamy słowo "zaczyn" w przepisie :-))
4/ Mieszamy składniki mokre i suche, w razie potrzeby dodając mąkę (nie więcej niż 3 łyżki)
5/ Wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
6/ W tym czasie podgrzewamy piekarnik do 175 stopni (bez termoobiegu), robimy kruszonkę, przygotowujemy blachę o wymiarach 25 x 35 i wykładamy ją papierem.
7/ Wyrośnięte ciasto "odgazowujemy" uderzając nim kilkakrotnie w blat (znakomite zajęcie odstresowujące) a następnie wykładamy na blachę.
8/ Wierzch smarujemy masłem i sypiemy kruszonką. Zostawiamy jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia, a następnie pieczemy około 40 minut - do suchego patyczka.
9/ Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Efekt jest bardzo fajny - wizualnie i smakowo :-)
Przepis pochodzi z listopadowago numeru magazynu "Kuchnia"
Przepis pochodzi z listopadowago numeru magazynu "Kuchnia"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz