piątek, 29 listopada 2013

Czosnek z rozmarynem i mielonym pieprzem w oliwie z oliwek

Kiedyś już robiłam sobie oliwę smakową, a konkretnie czosnkową i postanowiłam do niej wrócić. W końcu wielkimi krokami nadchodzi sezon przeziębień - im więcej czosnku tym lepiej :-)



Składniki:

  • 1 główka czosnku - obranego oczywiście
  • niecałe 200 ml oliwy z oliwek
  • I spora gałązka świeżego rozmarynu
  • Świeżo zmielony czarny pieprz








Oliwę wlewamy do garnka, dajemy czosnek i wszystko podgrzewamy ale nie zagotowujemy!
Przekładamy ząbki do słoika, zalewamy oliwą, "wmielamy" (co za słowo? :-)) świeży pieprz do słoiczka i dokładamy rozmaryn. Słoiczek zakręcamy. 
Ot - i cała filozofia :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz