piątek, 29 listopada 2013

Pierniki świąteczne


W zeszłym roku zrobiłam pierniczki nieco za późno i dobre to one były.....ale na Sylwestra :-)

Dlatego tego roku zaczynam tydzień wcześniej  ....

Przepis, który mnie przekonał, a jak pisze autorka jest w użyciu już trzecie pokolenie znalazłam tutaj


Składniki:

  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2/3 szkl. miodu
  • paczka przypraw do piernika
  • 2,5 szkl. mąki
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 1-2 jajka (duże -1, małe - 2)






Cukier wsypujemy na patelnię, ustawiamy na średnim ogniu i czekamy, aię skarmelizuje. Od czasu do czasu delikatnie potrząsamy patelnią, jednak unikamy mieszania, potem dodajemy gorącą wodę, płynny miód i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Wszystkie dodawane do cukru rzeczy muszą być gorące inaczej cukier zbije się w grudki.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, jajko i rozpuszczoną w małej ilości sodę. Wlewamy zawartość patelni. Wszystko dokładnie mieszamy najpierw - proponuję łyżkę drewnianą -  aby się nie oparzyć, potem rękami ostrożnie wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto zawiamy w folię i wkłądamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Po wyjęciu  z lodówki wałkujemy na około 2-3 mm grubości i wykrawamy dowolne kształty.

Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzan ym do 180 stopni.








Studzimy i dekorujemy: lukrem, czekoladą - czym chcemy :-)


(na zdjęciu pierniczki tuż po upieczeniu)

1 komentarz:

  1. Świetnie! W sam raz na konkurs www.nps-mix.pl/konkurs - Zgłoś swój przepis :)

    OdpowiedzUsuń