środa, 13 listopada 2013

Gramy w zielone, czyli domowe PESTO



Próbowałam już różne pesto, gotowe w słoiczkach, czerwone, zielone, wersje restauracyjne - nieodmiennie jednak zachwyca mnie bazyliowa klasyka z orzeszkami piniowymi.

I robione w domu - to jest najpyszniejsze. Takie pesto na bazie dobrych jakościowo składników, może nie jest ekonomiczne ale jakie smaczne!


Składniki (przepis na około pół szklanki pesto):

  • Bazylia (same liście!)- z jednej gotowej, sklepowej doniczki ziół
  • 20g orzeszków piniowych
  • około 30g startego parmezanu 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • około 1/5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz - do smaku, wg gustu
Umytą i wysuszoną bazylię, obrany czosnek, orzeszki, ser - miksujemy. Później dodajemy oliwę - powoli, takżeby pesto nie wyszło zbyt lejące.
Dodajemy do czego lubimy :-)
Świeżo zrobione pesto, dobrze przechowywane w lodówce wytrzyma około 3 tygodni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz