Te ciasta zawsze robiła ciocia, wg przepisów babci, ja długo szukałam przepisu, który w efekcie da ten zapamiętany z dzieciństwa smak.
No i dopracowałam :-)
Efekt jest arcysmaczny!
Składniki na 2 cwibakówki:
- 50 dag mąki pszennej
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 1/2 szklanki słodkiego mleka
- 20 dag cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dag - rodzynki + skórka pomarańczowa (ja dodałam jeszcze żurawinę, suszonego ananasa ważne by bakalie nie przekroczyły 15 dag)
- 10 dag - pokrojonych suszonych fig + orzechów włoskich
2/ Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia
3/ Nie przerywając ucierania masła dodajemy po kolei jajka i wsypujemy mąkę
4/ Na końcu wlewamy mleko i miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą
5/ Bakalie (oprószone wcześniej mąką) dodajemy do ciasta. Całość delikatnie mieszamy.
6/ Ciasto przekładamy do cwibakówek/keksówek posmarowanych masłem i wysypanych mąką, maksymalnie do połowy wysokości (ciasto mocno wyrośnie)
7/ Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 170 stopni
Wystudzone keksy posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz