niedziela, 2 marca 2014

Cwibak w Tarnowie, keks gdzie indziej

Wspomnienia z dzieciństwa mojego Taty, moje wspomnienia ciast świątecznych ..... przepyszne ciasto z dużą ilością bakalii i maślaną nutą ......
Te ciasta zawsze robiła ciocia, wg przepisów babci, ja długo szukałam przepisu, który w efekcie da ten zapamiętany z dzieciństwa smak.
No i dopracowałam :-)
Efekt jest arcysmaczny!

Składniki na 2 cwibakówki:



  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki słodkiego mleka
  • 20 dag cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag  - rodzynki + skórka pomarańczowa (ja dodałam jeszcze żurawinę, suszonego ananasa ważne by bakalie nie przekroczyły 15 dag)
  • 10 dag - pokrojonych suszonych fig + orzechów włoskich
1/ Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
2/ Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia
3/ Nie przerywając ucierania masła dodajemy po kolei jajka i wsypujemy mąkę
4/ Na końcu wlewamy mleko i miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą
5/ Bakalie (oprószone wcześniej mąką) dodajemy do ciasta. Całość delikatnie mieszamy.
6/ Ciasto przekładamy do cwibakówek/keksówek posmarowanych masłem i wysypanych mąką, maksymalnie do połowy wysokości (ciasto mocno wyrośnie)
7/ Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 170 stopni

Wystudzone keksy posypujemy cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz