czwartek, 14 listopada 2013

Zapiekanka warzywno-mięsna czyli obiad na "niedoczas"

Dużo pracy, dużo pracy...a tu już ta godzina.....

Co zrobić na obiad?
Ktoś może powiedzieć, że nie powinnam narzekać, bo pracując w domu powinnam mieć mnóstwo czasu na zajęcia domowe....
Nic bardziej mylnego.
Kiedy w pracy jest goroąco a projekty się mnożą i dodajmy nie należą do najłatwiejszych, dzień pracy potrafi się wydłużyć z kilku do kilkunastu godzin i wtedy pomysły na szybkie, najlepiej "samogotujące się" obiady są mile widziane.
Oto jeden z nich.

Składniki:

  • 1 torebka warzyw na patelnię ( u mnie wersja z ziemniakami, papryką, brokułami, kukurydzą)
  • 1 opakowanie mięsa mielonego z indyka
  • 1 opakowanie tartej mozarelli
  • majeranek, czerwona ostra papryka wędzona, pieprz, sól, gałka muszkatołowa - do smaku
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania naczynia

1/ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2/ Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
3/ Wykładami warstwami: warzywa - mięso - ser, kończymy serem.
4/ Mięso możemy przyprawić wcześniej, możemy też przyprawiać każdą kolejną warstwę.

Przyprawy to kwestia dowolna - każdy może wrzucić sobie to co lubi, a co jego zdaniem będzie pasowało do indyka i do warzyw (można do mięsa dodać czosnek, może wsypać zioła prowansalskie lub dalmatyńskie, można dać bazylię - wszystko można :-)))

Czas przygotowania: 10 minut
Wszystko przykrywamy i pieczemy około 1,5 godzimy,
co już dzieje się bez naszego udziału :-)
(Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz