Szybki wgląd w zawartość szafek i lodówki i odnalezione skarby złożyły się nie mniej nie więcej jak w pierogi ze świąteczną nutą suszonych grzybów.
Składniki:
Ciasto:
Przepis tutaj
Nadzienie:
- duży kubek zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 1 bardzo mała pietruszka lub kawałek selera
- 1,5 litra warzywnego bulionu
- 1/3 kubka suszonych prawdziwków, namoczonych przez kilka godzin.
- Masło klarowane do podsmażenia
- Sól, pieprz do smaku
1/ Soczewicę gotujemy około 30 minut w bulionie, razem z obranymi marchewkami i pietruszką - sprawdzamy cały czas. Ma być miękka ale nie rozgotowana.
2/ Na patelni podsmażamy cebulkę (na maśle klarowanym), dodajemy soczewicę i warzywa starte na drobnych oczkach
3/Do smażenia dodajemy pokrojone (dość drobno grzyby), nie wylewamy wody pozostałej z moczenia grzybów!
4/ Ponad połowę zawartości patelni blenderem zmieniamy na gładką masę i wrzucamy spowrotem na patelnię, całość mieszamy i smażymy podlewając niewielką ilością wody z grzybów.
5/ Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zostawiamy ostygnięcia.
6/ Przygotowujemy ciasto, i kleimy pierogi, które gotujemy 2-3 minuty w osolonej wodzie.
Mniam :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuńCiekawy ale wychodzi super :-) Byłam baaardzo pozytywnie zaskoczona :-)
UsuńZdecydowanie wolę białko w postaci wołowiny ale naprawdę było pyszne...
OdpowiedzUsuńMąż Jej-kuchni