niedziela, 2 marca 2014

Chowder z brukselką i boczkiem




Męska zupa powiedziałabym.
Bo tłusta i boczkiem pachnąca.
Z dedykacją dla męża - na chłodny, wietrzny dzień - a proszę bardzo!

Prototyp, to popularna w krajach anglosaskich gęsta zupa rybna/z  owoców morza, zabielana śmietaną.

"Chowder" występuje w wielu odmianach z różnymi składnikami - to jedna z propozycji - zimowa i trochę polska :-)



Składniki:



  • 30 dag brukselki
  • 20 dag wędzonego boczku
  • średnia cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 3 spore ziemniaki
  • 1 litr bulionu drobiowego (odlałam porcję z gotowanego rosołu :-))
  • 4 liście laurowe
  • pieprz w ziarenkach
  • kilka sztuk ziela angielskiego
  • pół szklanki śmietany
  • Duża łyżka musztardy ostrej - najlepiej Dijon
  • Sól, pieprz, 
  • Szczypiorek do posypania zupy
1/ Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę
2/ Boczek kroimy w drobne "słupki" i dorzucamy do smażenia
3/ Brukselkę myjemy, obieramy, kroimy na pół, większe okazy na 3 części i dorzucamy do smażącej się cebulki i boczku
4/ Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry - oczywiście plastry idą w ślady brukselki - do garnka na masło :-) Całość smażymy chwilę.
5/ Wszystko zalewamy bulionem, tak aby przykryło podsmażone składniki, dodajemy przyprawy (liść, ziele, pieprz, sól etc) i gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie
6/ W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z musztardą, dodajemy kilka łyżek wrzącego wywaru a następnie wlewamy i "zabielamy" zupę.

7/ Podajemy zupę posypaną szczypiorkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz