Bardzo proste
Bardzo smaczne
rozwinę w zasadzie wątek pierwszy i drugi, trzeci pozostawię do oceny organoletpycznej własnej :-)
Właściwości te już zbadane to z pewnością:
- oczyszczanie organizmu np ze złogów złego cholesterolu
- poprawa funkcjonowania wątroby
- uderzeniowa dawka witaminy C - tak ważna w sezonie przeziębień i zachorowań na grypę
Niektórzy wzmiankują też o profilaktyce nowotworej - czyli jakoby burak miał być znakomitą tarczą chroniącą przed zachorowaniem na wiele rodzajów raka.
Jeśli dodamy do tego, że w zakwasie uczestniczy czynnie czosnek - to już chyba nie ma sensu nikogo przekonywać, że jest to zdrowe :-)
Proste, bo przygotowanie to kilkanaście minut poświęconych na obieranie czosnku i buraków, resztę natura robi sama przez około 6-7 dni.
Ja swój zakwas piję, dodaję również do gotowania barszczu czerwonego.
Przepis numer 1
- 1 kg buraków
- ok 1,5 litra gorącej wody
- 1 łyżka soli - ja daję kamienną
- 2 liście laurowe małe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 5-6 ząbków czosnku pokrojonych dość grubo
- skórka dobrego chleba razowego (chleb z polepszaczami spowoduje pokazanie się pleśni)
2. Czosnek - j.w., no może bez mycia :-)
3. Zagotowujemy wodę z solą
4. Buraczane plastry i czosnek zalewamy gorącą osoloną wodą w dużym słoju lub kamionkowym naczyniu/beczułce
5. Dodajemy przyprawy, skórkę, chleba, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte gazą lub ściereczką lnianą.
6. Skórkę chleba wyciągamy po około 24 godzinach
7. Całość zlewamy do butelek i wstawiamy do lodówki po około 6 dniach.
UWAGI:
- Zakwas mieszamy codziennie delikatnie czystą drewnianą łyżką
- Kiedy pojawi się piana - ściągamy ją.
- Jeśli pojawi się pleśń - zakwas jest do wyrzucenia
Przepis numer 2 z selerem -
przepis, który mam od mamy, po zrobieniu i degustacji będzie wprowadzony i porównany z przepisem numer 1.
Praktycznie identyczny, tylko nie dodajemy skórki chleba a 1 obrany i pokrojony nieduży seler.
Dalej procedura podobna.
Zakwas dużo łagodniejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz