środa, 27 sierpnia 2014

Zakwas z buraków - 3 razy BARDZO!

Bardzo zdrowe
Bardzo proste
Bardzo smaczne

rozwinę w zasadzie wątek pierwszy i drugi, trzeci pozostawię do oceny organoletpycznej własnej :-)


Właściwości te już zbadane to z pewnością:

- oczyszczanie organizmu np ze złogów złego cholesterolu
- poprawa funkcjonowania wątroby
- uderzeniowa dawka witaminy C - tak ważna w sezonie przeziębień i zachorowań na grypę
Niektórzy wzmiankują też o profilaktyce nowotworej - czyli jakoby burak miał być znakomitą tarczą chroniącą przed zachorowaniem na wiele rodzajów raka.
Jeśli dodamy do tego, że w zakwasie uczestniczy czynnie czosnek - to już chyba nie ma sensu nikogo przekonywać, że jest to zdrowe :-)

Proste, bo przygotowanie to kilkanaście minut poświęconych na obieranie czosnku i buraków, resztę natura robi sama przez około 6-7 dni.

Ja swój zakwas piję, dodaję również do gotowania barszczu czerwonego.

Przepis numer 1

  • 1 kg buraków
  • ok 1,5 litra gorącej wody
  • 1 łyżka soli - ja daję kamienną
  • 2 liście laurowe małe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5-6 ząbków czosnku pokrojonych dość grubo
  • skórka dobrego chleba razowego (chleb z polepszaczami spowoduje pokazanie się pleśni)
1. Buraki myjemy, obieramy, kroimy na plastry
2. Czosnek - j.w., no może bez mycia :-)
3. Zagotowujemy wodę z solą
4. Buraczane plastry i czosnek zalewamy gorącą osoloną wodą w dużym słoju lub kamionkowym naczyniu/beczułce
5. Dodajemy przyprawy, skórkę, chleba, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte gazą lub ściereczką lnianą.
6. Skórkę chleba wyciągamy po około 24 godzinach
7. Całość zlewamy do butelek i wstawiamy do lodówki po około 6 dniach.

UWAGI:



  • Zakwas mieszamy codziennie delikatnie czystą drewnianą łyżką
  • Kiedy pojawi się piana - ściągamy ją.
  • Jeśli pojawi się pleśń - zakwas jest do wyrzucenia

Przepis numer 2 z selerem - 


przepis, który mam od mamy, po zrobieniu i degustacji będzie wprowadzony i porównany z przepisem numer 1.


Praktycznie identyczny, tylko nie dodajemy skórki chleba a 1 obrany i pokrojony nieduży seler.
Dalej procedura podobna.
Zakwas dużo łagodniejszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz