piątek, 21 listopada 2014

Chleb mieszany - pszenno-żytni

Wiele różnych rzeczy się dzieje w ostatnim czasie....
No i o przepisie też zapomniałam.

Ale co się odwlecze to nie uciecze.


Proszę bardzo, chleb mieszany, pyszny, a najważniejsze, że zdrowy - bow wiem dokłądnie co w nim siedzi.


Składniki:



Zaczyn:

  • 1/4 kostki drożdży
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 duża łyżka mąki 


Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej
  • Duża łyżka masła
  • płaska łyżka soli
  • niecała szklanka ciepłej wody (to akurat kwestia dyskusyjna - wszystko zależy od mąki, trzeba dodać wody akurat tyle, żeby ciasto się ładnie wyrobiło, nie było kleistą papką, ale też żeby nie było twarde)
  • Zaczyn
Zaczynamy nomen omen od zaczynu.
Łączymy wszystkie składniki i dostawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, aż zacznie pracować.
Kiedy zaczyn już będzie gotowy robimy ciasto właściwe, które odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś pół godziny do godziny. Generalnie chodzi o to, zeby podwoiło swoją objętość.
Keksówkę smarujemy tłuszczem (ja wlałam odrobinę oleju i rozprowadziłam ręcznikiem jednorazowym o blaszce), wysypujemy dno czymś, co zapobiegnie przywieraniu  (mnie ładnie się sprawdzją płatki owsiane), wkładamy ciasto. Czekamy jeszcze chwilę, żeby podrosło i "ułożyło się" w formie.
Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz