Chodziły za mną te bułeczki już chyba dwa lata i zawsze coś, aż wreszcie...... i jest smacznie
:-)
Jakiś czas temu, między lampą a dywanem nabyłam w IKEA książkę pt. "Fika", - pełną smakowitych przepisów na znakomite szwedzkie dodatki do kawy.
Trzeba jeszcze zrozumieć czym jest Fika - Fika to święty czas.
Czas - poświęcony rodzinie, przyjaciołom, znajomym, dyskusjom, radosci, relaksowi, a to wszystko obowiązkowo w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy i pysznego ciasteczka.
Zegar się zatrzymuje - bo zaczyna się: FIKA....
Jednym z przepisów są ciasteczka tradycyjnie pieczone w Szwecji z okazji święta światła, bardziej znanego jako Dzień Św. Łucji.
Podniosły nastrój tego dnia podkreślają uroczyste orszaki, w czasie których osoba odgrywająca św. Łucję przemierza kościół w wianku ze świecami na głowie, a za nią kroczy orszak złożony z druhen, gwiazdorów i krasnali.....
Zdjęcie pochodzi ze strony:
http://m.warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,106541,17086929,Przez_Warszawe_przeszedl_uroczysty_orszak_sw__Lucji_.html
Można tam znaleźć też więcej zdęć z tegorocznych warszawskich obchodów święta Św. Łucji
Szwedzi sceptycznie podchodzą do konkursów piękności - wyjątkiem są tutaj plebiscyty na najładniejszą św. Łucję - które odbywają się w miastach, miastecznkach i wsiach jak Szwecja długa i szeroka.
CIASTO:
- 75 g świeżych drożdży
- 500 ml mleka
- 1,3 kg mąki
- 200 g masła
- 250 ml cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- syrop szafranowy
SYROP SZAFRANOWY:
- 50 ml wody
- 1 opakowanie szafranu
- 50 ml cukru pudru
POLEWA I OZDOBA:
- 1-2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 łyżki wody
- rodzynki
1/ Przygotowujemy syrop szafranowy - rozpuszczamy cukier w wodzie, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szafran, zostawiamy do ostudzenia.
2/ Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy masło pocięte na plastry, cukier, sól, jajka, mąkę (około kilograma) i ostudzony syrop szafranowy. Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie. W razie potrzeby dodajemy resztę mąki. Odstawiamy ciasto na około pół godziny do wyrośnięcia.
3/ Ciasto wyrabiamy, dzielimy na około 40 kawałków, każdy kawałek orzwałkowujemy w około 25 cm wałek, które następnie firmujemy w kształt "S". Górny i dolny ogonek/krzywizna "S" ma być zwinięta w pętelkę/ślimaka.
4/ Ciastka smarujemy jajkiem, ozdabiamy rodzynkami - każdy rodzynek wtykamy w środek ślimaka.
5/ Pieczemy 5-7 minut w tamperaturze 250 stopni, na środkowym poziomie z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz