sobota, 24 stycznia 2015

Kaszankowy pie ze śliwkami

Chyba się powtórzę, bo już gdzieś to pisałam na tym blogu: uwielbiam kaszankę. Uwielbiam ją na różne sposoby. Kiedy odkryłam przepis Agaty Wojdy na kaszankowy pie w "Moim Gotowaniu" (Styczeń 2015) - wiedziałam, że po prostu muszę. Buty, kurtka, siatka, zakupy, kaszanka, ziemniaki, sprint do domu i gotujemy.......
A nie, muszę spowrotem do sklepu - cząber muszę kupić....

Składniki na 6 porcji:


  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg kaszanki
  • 2 cebule
  • duża garść suszonych śliwek (jeśli ktoś lubi wędzone - to właśnie takie były w przepisie oryginalnym. Ja wolę suszone - dałam wiec suszone)
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 dag masła
  • 100 ml mleka
  • 1/2 małej łyżeczki cząbru
  • 1,5 łyżeczki ostrej musztardy.
1/ Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawłki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
2/ włączmy piekarnik na 180 stopni - niech się szykuje :-)
3/ Siekamy cebulę, smażymy na oleju na złoto, ściągamy z ognia i mieszamy w misce z kaszanką obraną z osłonek i prokrojoną na kawałki.
4/ Duże naszynie żaroodporne/blachę (nie trzeba smarować, bo całe danie będzie dość tłuste) wykładamy kaszanką z cebulą i oprószamy z wierzchu solą i pieprzem
5/ Pokrojone śliwki układamy na kaszance i posypujemy szczyptą cynamonu i gałki muszkatołowej
6/ Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy w garnku postawionym na małym palniku dodając masło, mleko, cząber i musztardę ostrą
7/ Purre rozsmarowujemy dokładnie na kaszance i śliwkach.
8/ Wierzch naszego "paja" posypujemy roztartym w dłoni majerankiem
9/ Pieczemy w piekarniku około 40 minut

Czas pieczenia możemy wykorzystać do przygotowania jakieś winnej/ostrej surówki, która znakomicie wpasuje się w smak zapiekanki.
(na zdjęciu pie w naczyniu przygotowanym do degustacji dla Sąsiadów :-))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz