Kupiłam puszkę białej fasoli w zalewie i postanowiłam spróbować.
Przyznam się do czegoś....
W ogóle, to chciałam zrobić pastę z czerwonej fasoli, ale pod półką sklepową moja ręka zaczęła żyć własnym życiem i wzięła fasolę białą.... Hmmm.... to będzie pasta biała, a pasta czerwona dla pełni patriotyzmu, będzie innym razem.
z czym to się je?
Ano ze wszystkim: z chlebem, grzankami, chrupkim pieczywem itd.... To świetna propozycja na "smarowidło" kanapkowe dla wegetarian a dla mięsożerców znakomite uzupełnienie diety, bez pozbawiania organizmu cennego białka. Jeśli zaś wspomnimy o arcyzdrowych dodatkach jak: natka pietruszki (Bombowiec z witaminą C), czosnek, rozgrzewająca papryczka chili, sok z limonki - to mamy przed sobą fantastycznną propozycję na zimę i przedwiośnie :-))))
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- Sok z 1/2 limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 strąka papryczki chili
- szczypta kminku
- 2 duże łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól do smaku - u mnie mielona himalajska
Wykonanie?
Wszystko razem miksujemy
i już!
Przechowujemy oczywiście w lodówce.
Opcjonalnie możemy do pasty dołożyć nieco oliwy z oliwek.
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html