niedziela, 1 lutego 2015

Keks czekoladowo - pomarańczowy czyli murzynek z marmoladą pomarańczową z keksówki :-)

Bardzo lubię murzynka, tylko często robiła się z nim dramatyczna rzecz: mianowicie wysychał w czasie pieczenia.
Po zaczarowaniu ciasta mąką kartoflaną (tak, tak to nie pomyłka :-)) oraz marmoladą pomarańczową wyszo cudowne, aromartyczne ciasto, które zostało rozpoczęte zanim doczekało się polewy....
Hmmm.... ale to chyba tylko dobrze o nim świadczy, prawda?

Składniki:

  • Pół kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek marmolady pomarańczowej, przepis tutaj
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 5 łyżeczek kakao
  • 1 szklanka mleka
1/ W rondelku roztapiamy margarynę z cukrem, kakao i mlekiem. Studzimy. 

2/ Miksujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, dodajemy wystudzoną zawartość rondelka.

3/ Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną

4/ Ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem, a następnie przelewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika.

5/ Pieczemy około 50 minut, sprawdzamy ew. patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.



1 komentarz:

  1. jak pysznie! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń