To była sobota a w niedzielę Zielone Świątki i piknik nad Narwią... Z grillowaną kiełbasą i karkówką, szaszłykami, ostrymi skrzydełkami i ciastem rabarbarowym, które otworzyło sezon na sezonowe przysmaki,
Jak ja to uwielbiam......
Przepis dla leniwców. Skąd przepis nie wiem, znalazłam wydruk.
Ciasto gotowe w około godzinę.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru + 3 łyżki
- 2 szklanki mąki
- 125 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łodygi rabarbaru
- Cukier puder do posypania
1/ Rozpuszczamy masło i studzimy
2/ Rabarbar myjemy i kroimy w drobne kawałki, zaczynamy też podgrzewać piekarnik do 180 stopni
3/ Rabarbar zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na 10 minut
4/ Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy powoli mąkę i proszek do pieczenia, na końcu roztopione masło
5 Ciato wylewamy do tortownicy lub innej blaszki podobnej wielkości, natłuszczonej i wysypanej bułką tartą
6/ Z rabarbaru wylewamy sok, układamy na cieście
7/ Pieczemy około 40 minut-45 minut (test suchego patyczka prawdę powie)
8/ Studzimy na kratce, po wystudzeniu posypujemy czymś słodkim :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz