Botwinkowy klasyk jest moim zdaniem niekwestionowanym królem chłodników, ale dlaczego by sobie nie urozmaicać życia kulinarnego?
W gazecie o wdzięcznym tytule "Lubię gotować", znalazłam przepis na chłodnik z awokado.
Przeczytałam, zrobiłam, spróbowałam i oniemiałam :-)
Pyszny.
Pyszni i zdrowy.
Składniki na 4 porcje:
- 4 ogórki (u mnie średnie, pachnące, gruntowe)
- 2 szalotki
- 2 dojrzałe awokado
- 1 lyżka octu jabłkowego ( u mnie był made in IKEA z borówki brusznicy)
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 dymki ze szczypiorkiem do dekoracji
- + ja dodłożyłam łyżkę posiekanego koperku
Ogórki, awokado, szalotki - obieramy, kroimy na kawałki, wlewamy ocet, jogurt, przyprawy i miksujemy blenderem.
Dodajemy koperek i mieszamy łyżką.
Wkłądamy do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem posypujemy posiekaną dymką i kropimy oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz